Настани

Воздушен сообраќај

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА:  ВИДОВИ СООБРАЌАЈ


ДАТА: 13.05.2020


РЕАЛИЗАТОР: НАТАША ПОПОВСКА


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Пристап кон учење.


СТАНДАРД: Детето може да научи нови работи и да стекне нови искуства.


НАСЛОВ НА ТЕМА: ВОЗДУШЕН СООБРАЌАЈ


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра

 • Што е тоа воздушен сообраќај?
 • Што е тоа аеродром?

* Потребни материјали: слики, илустрации, детска литература.

1
2
3

Воздушниот сообраќај нема долга историја. Тој е најнов и најбрз вид на сообраќај.

Отсекогаш постоеле желби и обиди луѓето да летаат како птиците.

Во воздушен сообраќај спаѓаат следниве воздухопловни средства: воздушен балон, авион, хелихоптер, вселенски летала.   

Што е Аеродром? Површината на земјата на која е дозволено безбедно полетување и слетување се нарекува Аеродром.

Што се тоа Пилот и Стујардеса? Пилот е човекот кој што го управува воздухопловното летало. Стујардеса е дел од тимот која што се грижи за безбедноста и патниците и останатите потреби на патниците.


2. Практична, ликовна активност:

* Потребни материјали:

 • Блок
 • Дрвени боички и фломастери
 • Хартии во боја
 • Ножички.

Техника Оригами: Превиткување на авионче

 • Цртање на авион

https://www.youtube.com/watch?v=zUM0_NqphW0

4


3. Музичка игра: слушање и пеење на песна:

Мајско Авионче

https://www.youtube.com/watch?v=AWqD7XxIVEg


ЦЕЛИ:

 • Запознавање со нови поими односно поимот воздушен сообраќај (авион, хеликоптер, пилот, аеродром ).
 • Да се поттикне иницијативност, креативност, трпеливост при реализација на активностите, запознавање со поимот и техника оригами.

ИНДИКАТОРИ/КОМПЕТЕНЦИИ:

 • Децата развиваат личен интерес кон одредени нешта.
 • Детето успешно работи со ножици и ги користи палецот и показалецот при работа со материјали од хартија.

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес53
Вчера142
Оваа недела828
Овој месец4274

Моментално посетители

1
Онлајн

2022-01-29

Политика за колачиња