Настани

Во здраво тело, здрав дух

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА: Здравје и здрави навики

ДАТА: 15.06.2020

РЕАЛИЗАТОР: ЕЛЕНА ГОГОВСКА


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Физичко здравје и моторен развој.


НАСЛОВ НА ТЕМА: Во здраво тело здрав дух.


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра, разговор.

* Потребни материјали:

  • слики
  • илустрации

Спортувањето носи најголеми придобивки кај децата, почнувајќи од физичкото и од психолошкото здравје, се до социјалниот аспект од животот. Влијае на поттикнување на социјалното однесување, успехот во училиште, јакнење на карактерот, самопочитување и самодоверба, усвојување морални вредности, навики за здраво живеење. Како што напредува физичкото созревање кај децата, така се подобруваат сите сегменти на грубиот моторен развој како што се: одење, скокање, трчање, качување, протнување итн. Проблемот со неактивноста и постојаното седење е секојдневен проблем кај децата на предучилишна и на училишна возраст. Имено, физичката активност и спортувањето се важни токму за тие да растат и да се развиваат правилно за во иднина да немаат проблеми со прекумерна тежина, искривувања на ’рбетот, како и за зголемувањето на флексибилноста на телото и зајакнување на коските и на мускулите.

1
2

2. Практична, физичка активност.

Вежбајте со вашите деца дома според следните линкови:

https://www.youtube.com/watch?v=oc4QS2USKmk

https://www.youtube.com/watch?v=5XCQfYsFa3Q

https://www.youtube.com/watch?v=h4eueDYPTIg

https://www.youtube.com/watch?v=BDYd2qFR45o

3


ЦЕЛИ:

  • Поттикнување и негување на фината и грубата моторика кај децата.
  • Охрабрување децата да се вклучат во физичките активности.

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес56
Вчера142
Оваа недела831
Овој месец4277

Моментално посетители

2
Онлајн

2022-01-29

Политика за колачиња