Настани

Меурчиња од сапуница

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА: ЛЕТНИ ИГРИ И РАДОСТИ

ДАТА: 16.07.2020

РЕАЛИЗАТОР: КЛЕМЕНТИНА ПЕТРУШЕВСКА


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Развој на јазик, описменување и комуникација


НАСЛОВ НА ТЕМА: ИГРИ СО МЕУРЧИЊА


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра/ Стихотворба

* Потребни материјали: Илустрации со деца како прават меурчиња од сапуница/ Стихови

МЕУРЧИЊА

МЕУРЧИЊА ОД САПУНИЦА КОН НЕБОТО ЛЕТААТ,
САКАМ ДА ГИ ДОПРАМ И ВИСОКО ЌЕ СКОКНАМ.

СОНЦЕТО ГИ ПРЕТВОРА ВО РАЗЛИЧНИ БОИ,
И СЕКОЈА БОЈА УБАВО ИМ СТОИ. 

ЛЕТААТ, СЕ ТУРКААТ , НА ТРЕВАТА ПАЃААТ,
ЕВЕ ДВЕ-ТРИ ГОЛЕМИ КОН МЕНЕ ДОАЃААТ.

МЕУРЧИЊА, МЕУРЧИЊА ЗА ВЕСЕЛИ ДЕЧИЊА,
ГИ ДУВАМЕ - СЕ РАДУВАМЕ,
ГИ БРКАМЕ – СЕ ВЕСЕЛИМЕ!

1

2


2. Практична креативна активност

* Потребни материјали:

 • Мало пластично шише
 • Парче растеглив материјал ( чорапа )
 • Ластик
 • Бои за храна или еколошки бои
 • Средство за миење на садови
 • Вода
 • Мал сад

ПОСТАПКА:

 1. Исечете го дното на шишето
 2. Навлечете го растегливиот материјал ( чорапата ) врз дното и прицврстете со ластик
 3. Нанесете врз материјалот капки од боја за храна
 4. Натопете го дното на шишето во садот со вода и средство за миење на садови
 5. Дувајте низ отворот на шишето и забавувајте се!

НАПОМЕНА: Играта се игра во надворешни услови и под надзор на возрасен.

3

ИДЕА +

Бидете креативни и изработите интересни креативни шишиња кои ќе наликуваат на различни суштества!

5


3. Ликовна истражувачка игра

* Потребни материјали:

 • Пластични садови/ чаши
 • Цевки
 • Бои за храна/ еколошки бои за деца
 • Листови бела хартија ( блок )

https://www.youtube.com/watch?v=z4i3Pp_ciwA

6
7

8


ЦЕЛИ:

 • Детето го збогатува својот речник и правилен говор.
 • Детето истражува, воочува, го насочува своето внимание и ја развива кретивноста.

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес61
Вчера142
Оваа недела836
Овој месец4282

Моментално посетители

2
Онлајн

2022-01-29

Политика за колачиња