Галерија

Летна облека

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА: ЗАШТИТА ВО ЛЕТНИТЕ ДЕНОВИ

ДАТА: Дата : 06.07.2020 год.

РЕАЛИЗАТОР: АРСОСКА СВЕТЛАНА


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Физичко здравје и моторен развoj


НАСЛОВ НА ТЕМА: ЛЕТНА ОБЛЕКА


1. АКТИВНОСТ: Разговор/Говорна игра

Потребни материјали:

  • Списанија за деца
  • Слики

1

Кога е облеката во прашање, нема дилема – во текот на летото секогаш одберете лесна , памучна облека.

Избегнувајте синтетика , затоа што тој материјал ја задржува топлината , на детето ќе му биде топло и неудобно, а можна е  појава и на нафрлување на кожата. Задолжително при излегување на сонце да се стави капче на глава кое ќе биде памучно , со штитник кој фрла сенка на детското лице. На очите по можност да се става очила за сонце.

Имајте убаво, топло и мирно лето , заедно со вашето дете и уживајте во неговото растење. За на плажа децата треба да бидат соодветно облечени со купаќи, наочари за сонце и мускули или гума за пливањеКога е облеката во прашање , нема дилема – во текот на летото секогаш одберете лесна , памучна облека.

Избегнувајте синтетика , затоа што тој материјал ја задржува топлината , на детето ќе му биде топло и неудобно, а можна е  појава и на нафрлување на кожата. Задолжително при излегување на сонце да се стави капче на глава кое ќе биде памучно , со штитник кој фрла сенка на детското лице. На очите по можност да се става очила за сонце.

Имајте убаво, топло и мирно лето , заедно со вашето дете и уживајте во неговото растење. За на плажа децата треба да бидат соодветно облечени со купаќи, наочари за сонце и мускули или гума за пливање

2


1. Цртан филм: Свеќичката Оги

“Одиме на плажа! “

https://www.youtube.com/watch?v=XTX3NunkzVw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2zLPciHQmwWC8ON7s1238qEbxs7-TTzQ5blD7O10OynCEwmxqam1Wyd5o


2. Подвижна игра „ Облечи соблечи “

Тек на играта : Две деца се такмичат кое дете побрзо ќе ја облече и соблече куклата со летна облека за на плажа . Другите деца навиваат. Победник е тоа дете кое ќе заврши прво во облекување и соблекување на куклата за на плажа.

3

4


3. Музичка активност , Пеење на песните:

  • Песничка "Лето"

https://www.youtube.com/watch?v=twJ1CCKOMto&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3SPTc1NIuAAwjLIVArwU3plO1HwQ_gay6Fk6F9--ZkW_jTKmRtOJc0uyE

  • Песничка „Летен распуст"

https://www.youtube.com/watch?v=xDZESYtXJlo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3gtGZBYJbg-ckZcBUf0tg-6W07eTSOkqshG_Xe1Io5PcX0oTE2YwmwEmk


ЦЕЛИ:

  1. Детето да се оспособи да ги контролира деловите на телото
  2. Детето да се оспособи да собира мали предмети

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес114
Вчера133
Оваа недела937
Овој месец937

Моментално посетители

1
Онлајн

2022-08-07

Политика за колачиња