Летен дожд

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА: Летни радости

ДАТА: 22.07.2020

РЕАЛИЗАТОР: Весна Боневска

АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Пристап кон учење


НАСЛОВ НА ТЕМА: Летен дожд-Виножито


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра, разговор, серија слики.

* Потребни материјали:

  • слики
  • детска енциклопедија

Виножитото е едно од најубавите појави во пиродата, личи на вистинска магија на небото.Виножитото е метеоролошки феномен кој предизвикува  светлинскиот спектар  на    сончевите зраци да се појави на небото поради прекршување на светлината низ ситни капки вода по атмосферата.Виножитото се појавува после дожд. Виножитото се состои од 6 бои. Тоа се боите: црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, и виолетова.

1

2


2. Mузичка игра.

Боите од Виножито со Текст

https://www.youtube.com/watch?v=8uU0wBgEWQo


 

ЦЕЛИ:

  • Детето да се охрабрува да поставува прашања, и да се добие објаснување за нештата што не се јасни.