Игри со вода

ТЕМА НА НЕДЕЛАТА: ЛЕТНИ ИГРИ И РАДОСТИ

ДАТА: 28.07.2020

РЕАЛИЗАТОР: КАТЕРИНА МИТЕВСКА


АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Социоемоционален развој


НАСЛОВ НА ТЕМА: ИГРИ СО ВОДА


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра/ Разговор

Лето е! Времето е топло! А кога е топло сите сакаме да се освежиме и разладиме. Доволно е само малку да ја употребиме нашата фантазија и креативност и да го исполниме нашето време со интересни игри и доживувања.

Лесно е за оние кои се покрај море, езеро или река. Но и во дворот во куќата на село или планина можеме да создадеме вистински летни водени лудории.

Ајде заедно со мама и тато, дада и бато да играме и да се забавуваме со игри со вода!       

Игрите со вода се забавни! Игрите со вода поттикнуваат пријатни чувства и придонесуваат да го насочиме вниманието! Доживувањата од игрите со вода нудат единствени искуства!

1

Игра 1 😊

Префрлуваме балони со вода во парови со пешкир.


Игра 2 😊

Префрлуваме балони со вода во парови со пешкир преку растегнато јаже на дадена висина.


Игра 3 😊

На исцртано поле со кругови и поени погодуваме со балончиња со вода.


Игра 4 😊

На јаже врзуваме балончиња со вода и играме водена пињата.

2

3


Игра 5 😊

Поставете обрачи на далечина и направете натпревар во погодување на обрачите преку фрлање на балончиња со вода.

Играта може да се игра и така што на вертикална површина ( ограда ) ќе се закачат пластични чинии со запишани поени кои треба да се погодат со водени балончиња.

4


2. Практична креативна активност ТУРИ - ПРЕТУРИ

* Потребни материјали:

  • голем сад со вода
  • садови за претурање на вода

4


3. Практична креативна активност БРОДЧИЊА

* Потребни материјали:

  • сунѓерче во боја
  • дрвено стапче
  • хартија во боја
  • сад со вода

6


4. Музичка игра

Музичка нумера ,,Кајче,, – Златно славејче 1987 г.

https://www.youtube.com/watch?v=9L9behAK5kc

7


 

ЦЕЛИ:

  • Поттикнување на пријатни чувства и емоции.
  • Стекнување самодоверба и свесност за сопствените можности и способности.
  • Поттикнување на натпреварувачки дух и истрајност.