Галерија

Гестикулираме, играме и поврзуваме

ТЕМА:
„ГЕСТИКУЛИРАМЕ, ИГРАМЕ И ПОВРЗУВАМЕ“

Се изнаоѓаат сликички со најразлични предмети. Доколку не сте во можност да најдете сликички, може да ги нацртате заедно со детето и да ги исечете во вид на картички. Најдобро е доколку сте во можност овие картички да ги пластифицирате и ви останат за понатамошно играње и нивно дополнување. Пример за оваа вежба/игра со вашето дете:
„Се избираат неколку предмети, најмногу 7, а најмалку 3. Предметите  нека бидат: ЈАБОЛКО, КРУША, ФИЛЏАН. Кога ќе му се покаже на детето ЈАБОЛКО, тоа треба да плесне со рацете; кога ќе му се покаже ФИЛЏАН детето треба да имитира пиење кафе или чај; кога ќе му се покаже КРУША детето треба да клекне...После тоа се бараат асоцијации за избраните поими. За ЈАБОЛКО – ЦРВ, за КРУША – ШЕЈК, за ФИЛЏАН ЧАЈ – МЕД, за ФИЛЏАН КАФЕ - ГЕЗВЕ“.

Најдоброто нешто што оваа игра Ви го пружа Вам родители и на вашето дете е што никогаш не може да заврши. Во вашата најблиска околина има непресушен извор на нови поими и нивни асоцијации. Вам ви овозможува да бидете креативни, да бидете во постојан мисловен процес без притоа да се заморите. А вашето дете, па тоа верувајте ќе ужива во секој миг поминат со Вас и несвесно ќе научи, не само нови поими и ќе ја разбере нивната искористеност, туку ќе научи како да ги поврзува поимите, ќе учи по пат на асоцијации, а со тоа ќе го вешба функционалното мислење, како и конвергентното и дивергентното знаење.

РОДИТЕЛИ, измислувајте ваши примери и праќајте ни ги за да видиме дали сте на вистинскиот пат во совладување на Никола Тесла системот на учење за развивање на надареноста кај децата!

Цел: Учење невербална комуникација; вежбање меморија; збогатување на речникот, асоцијативно поврзување!

gestikulirame igrame

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес114
Вчера133
Оваа недела937
Овој месец937

Моментално посетители

2
Онлајн

2022-08-07

Политика за колачиња