Настани

Баба Меца

Тема на неделата: Шумски животни

Дата: 23.04.2020

Реализатор: Емилија Николова

АСПЕКТ НА РАЗВОЈ: Когнитивен развој и стекнување општи знаења


СТАНДАРД: Детето демонстрира интерес за учество во разни форми на визуелна креативност


НАСЛОВ НА ТЕМА: Баба Меца


АКТИВНОСТ:

1. Говорна игра/разговор

* Потребни материјали:

 • слики,
 • илустрации
 • детска енциклопедија.

🙂 Мечките се од семејството на цицачи кои се одликуваат со големото тело, моќни екстремитети, густо крзно и кратка опашка. Мечките живеат во Северна Америка, Јужна Америка, Европа и Азија, каде опстојуваат на различни живеалишта, како планини, шуми и арктичка дивина. Во текот на минатиот век, популациите од мечки се намалени поради нивниот интензивен лов и нарушување на нивната животна средина. Сите мечки, со исклучок на некои популации од мечки, живеат северно од екваторот. Мечките денес не можат да се најдат во Африка, Австралија или Антарктикот.

🙂 Сите мечки делат слична анатомија, но поедини видови варираат во големина, исхрана и вид на живеалиште. На пример, белите мечки живеат во смрзнатата арктичка дивина, каде се хранат главно со фоки, додека сончевите мечки живеат во азиските дождовни шуми и се хранат со инсекти, овошја, ореви и мали животинки. Со тежина од преку 800 кг, белите мечки можат да израснат 12 пати поголеми отколку нивните помали роднини, сончевите мечки, кои ретко надминуваат 66 кг.


2.  Приказна/ Драматизација

🙂 Буре со мед

Мечката: Уф, уф, уф што е ова, буре со мед, од каде дошло овде сигурно некој го изгубил. Што убаво сега ќе си го изедам.

Зајак: A, а, а Мецо чекај да видам што е тоа буре со меееед!

Мечката: A Зајко јас си го најдов сам ќе си го изедам само да знаеш.

Зајко: A чекај Мецо така воопшто не е другарски.

Мечката: E како не е другарски јас си го најдов и јас ќе си го изедам ме разбираш.

Зајакот: Чекај малце ајде да те потсетам се сеќаваш кога јас најдов јаболко и што направив се сеќаваш.

Мечката: Е што направи?

Зајакот: Јаболкото го поделив на два дела еден за тебе еден за мене се сеќаваш.

Мечката: А да Зајко сега се присетив добро ајде да се договориме оди ти по мечињата а јас по зајчињата и така ќе си го поделиме.

Зајко: Во ред Мецо ајде ти тргнувај и јас ќе тргнам.

И така Зајко тргна и Меца тргна па после се врати и лизна од медот Зајко се свртел во исто време и рече а Мецо не е фер не се договоривме така.

Мечката: Добро Зајко ветувам дека нема повеќе и така после половина час се сретнаа мечката со мечињата и зајко со зајчињата и сите заедно го поделија медот и беа пресреќни.

Девојчето: Е деца ова е другарство кога едно дете ќе најде нешто треба да го подели со своите другарчиња.

01
02
03

3.  Практична креативна активност:

🙂  Изработка на мече

* Потребни материјали:

 • Листови во боја
 • Фломастери
 • Темперни
 • Лепак
 • Ножици

https://images.app.goo.gl/PbYkRSvzu1nFNJxY8

04


ЦЕЛИ:

 • Да се развијат способности за самостојно, тандемско и колективно ликовно творење.
 • Да се развие способноста за правилно користење на ликовниот материјал.

ИНДИКАТОРИ/КОМПЕТЕНЦИИ:

 • Детето самостојно црта предмети кој му се познати и изработува разни облици.

За Нас

Градинката Весели Цветови започнала со работа во далечната 1945 година во Скопје.

По ослободувањето на нашата земја, на 15 Март 1945 година, Народниот одбор на Скопската околија ја формирала установата "Мирче Ацев". 
Градинката почнала да работи во станбена зграда со 20 деца и 3 вработени.

Прочитај повеќе...

Посетеност

Денес58
Вчера142
Оваа недела833
Овој месец4279

Моментално посетители

2
Онлајн

2022-01-29

Политика за колачиња